U bent hier: Home > Kandidaten > Loopbaantips en sollicitatietips

Loopbaantips en sollicitatietips

Loopbaantips en sollicitatietips

Meer plezier in je werk, meer succes in je loopbaan!

Niets zo veranderlijk als de arbeidsmarkt. Na een jarenlange periode van weinig vacatures en hoge werkloosheid, waren wij beland in een 'werknemers-arbeidsmarkt'. Helaas gooit de 'Corona'crisis roet in het eten. Hoe groot de impact is, zullen wij de komende periode gaan merken. Het zal voor sommigen van ons betekenen dat gezocht moet worden naar een nieuwe passende baan.

Onderstaande tips zijn bedoeld voor iedereen die op zoek gaat naar een nieuwe baan. Of dit nu is omdat je een stap maakt in je loopbaan of omdat je huidige baan ophoudt. Belangrijk gegeven is dat...

 • Banen voor het leven niet meer bestaan. Als werknemer ben je verantwoordelijk om jouw eigen loopbaan vorm te geven en ervoor te zorgen dat je aantrekkelijk bent op de arbeidsmarkt zodat je als de ene baan ophoudt je naar de volgende baan kan gaan. 
 • De technologische en sociale ontwikkelingen in onze samenleving gaan zo razendsnel, dat de uitdrukking 'stilstand is achteruitgang'  nog niet eerder zo een hoog waarheidsgehalte gekend. Dit vraagt een nieuw bewustzijn en andere vaardigheden van jou als werknemer. En het vraagt dat je jezelf continu blijft ontwikkelen.


Bekijk voor inspiratie videotip 1. (21e eeuw, inzichtgevend) en videotip 17. (Stenen Tijdperk, even lachen).

Tip 1. Werk doen dat bij je past. Een nieuw perspectief op werken.

Tip 2. Duurzame inzetbaarheid vergroot de kans op werk, nu en in de toekomst

De gehele loopbaan doorbrengen bij één en dezelfde werkgever behoort tot het verleden. Om de paar jaar van werkgever veranderen draagt bij aan de kennisontwikkeling van de werknemer, aan het werkplezier, aan een flexibeler werkhouding en aan arbeidsvitaliteit. Werknemers die dit gedurende hun loopbaan doen werken daarmee aan hun duurzame inzetbaarheid, ook wel arbeidsmarktwaarde genoemd.

Een goede arbeidsmarktwaarde, wat inhoudt dat je als werknemer aantrekkelijk bent voor werkgevers, biedt je betere kansen op een nieuwe baan als je baan ophoudt. Daarom is het van belang om gedurende de hele loopbaan te blijven werken aan een goede arbeidsmarktwaarde. Dit doe je door regelmatig bij te scholen maar ook veranderen van werkomgeving en functie is belangrijk om je te ontwikkelen en jouw arbeidsvitaliteit, arbeidsmarktwaarde en werkplezier te behouden. De persoonlijke eigenschap 'het vermogen om je snel aan te passen aan veranderde omstandigheden' is een eigenschap die steeds belangrijker wordt en meer kansen creëert op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Tip 3. Sollicitatiebrief met goede motivatie

Een sollicitatiebrief met een goede motivatie kan het verschil maken. Je kan ervan uitgaan dat je concurrentie hebt van sollicitanten die net zoveel ervaring hebben en/of goed passen in de functie als jij. Het gaat erom dat je de werkgever overtuigt door de kracht van jouw motivatie. Een sollicitatiebrief mag maximaal 1 A4 bedragen. Zorg voor een leesbaar lettertype en een goede samenhang per alinea.

 1. Pakkende openingszin die de aandacht trekt. Deze zin bevat naar welke functie je solliciteert en de aanleiding.
 2. Motivatie; waarom solliciteer je naar deze functie, wat spreekt aan in de functie en met betrekking tot de organisatie.
 3. Geschiktheid; Wat maakt dat je bijzonder geschikt bent voor deze functie. Licht dit toe als aanvulling (geen herhaling) op jouw CV. Stem het specifiek af op het functieprofiel.
 4. Sluit af met een prikkelende zin waarmee je laat blijken dat je jouw sollicitatie graag persoonlijk toelicht.


Een onderbouwde motivatie, waaruit blijkt waarom je de functie wilt en waarom de werkgever jou zou moeten uitnodigen, is heel erg belangrijk. Dit doe je door jezelf vragen te stellen en te beantwoorden. 

 • Wat maakt deze baan zo leuk voor mij? Welke aspecten spreken mij met name aan? Waarom wil ik bij dit bedrijf werken? Welke klik zie ik tussen mij en het bedrijf? 
 • Wie of wat voor persoonlijkheid met welke kwaliteiten, zoekt de werkgever? In hoeverre sluit mijn persoonlijkheid en kwaliteiten hierop aan?  Voldoe ik aan de gestelde functie-eisen (opleiding, werkervaring, persoonlijkheidskenmerken)?
 • Welke kwaliteiten/meerwaarde heb ik dit bedrijf in deze functie te bieden?


Het uitgangs punt is dat de werkgever of intermediair direct uit de motivatiebrief haalt dat jij de persoon bent die zij zoeken voor deze vacature. Goed afstemmen op de functie-eisen en functie-omschrijving is daarom essentieel. Haal uit jouw werkverleden, ervaring of persoonlijkheid datgene naar voren wat van belang is voor deze functie. Je hoeft niet alles te benoemen maar wel de belangrijkste aspecten.
Bij WinWinWerkt lezen wij bij de sollicitaties eerst de motivatiebrief. Als wij uit de motivatiebrief de indruk krijgen met een goed passende kandidaat te maken hebben, gaan wij de sollicitatie verder beoordelen op basis van het CV.

En bekijk dit voorbeeld van een sterke motivatiebrief die 9 jarige Luc stuurde aan zijn favoriete automerk Tesla... sollicitatiebrief van 9 jarige Luc aan Tesla.

Tip 4. Een overzichtelijk en relevant Curriculum Vitae

Werkgevers en recruiters willen in een oogopslag een CV kunnen beoordelen. Overzichtelijk, relevant voor de functie geordende layout is daarbij belangrijk. Verder raden wij je aan om alleen relevante opleidingen en trainingen te vermelden die nog actueel zijn. Werkervaring van langer dan 10/15 jaar geleden is minder relevant. Je kan voor deze functies de periode, werkgever en functietitel vermelden en de taakomschrijving weglaten of zeer beknopt. In een hedendaags CV mag jouw profielschets en een beschrijving van jouw competenties, eigenschappen en vrijetijdsbesteding niet ontbreken. Een CV mag niet meer dan 2 pagina's bevatten in een leesbaar lettertype.

Bij WinWinWerkt en bij andere intermediairs en CV databanken worden CV's ingelezen zodat de gegevens in de database terechtkomen en doorzoekbaar zijn. Dit heet een Applicant Tracking Systeem (APS). Het is belangrijk dat je CV geschikt is voor APS. In het blog van CV ster lees je hoe je jouw CV optimaliseert voor ATS systemen. Het WinWinWerkt sjabloon is geschikt voor APS.

Je kan hier een eenvoudig voorbeeld van een  CV downloaden.... Voobeeld CV geschikt voor ATS Applicant Tracking Systems

En lees dit blog... Voldoet jouw CV aan de verwachtingen anno 2017.

Nog een tip, onderscheid je zelf met een Curriculum Video. Lees dit gastblog van CV Ster,

Tip 5. Persoonlijk netwerken en Linkedin

Persoonlijk netwerken, en in het verlengde daarvan Linkedin, is een onmisbare tool bij het vinden van een baan. Het blijkt dat met name oudere werkzoekenden hun kans op een passende baan aanmerkelijk vergroten als zij goede netwerkers zijn en Linkedin op een goede manier inzetten.

Het persoonlijke netwerk is voor iedere werkzoekende een belangrijk middel. Laat daarom weten aan jouw vrienden en bekenden dat je werk zoekt maar vooral 'wat je precies zoekt en wat jouw kwaliteiten zijn'. Dit kort en krachtig formuleren wordt een Elevator Pitch genoemd. Oefen jezelf hierin en scherp het steeds meer aan.

Zoek je een functie op MBO+ niveau dan is een professioneel profiel op Linkein noodzakelijk. Het is daarbij belangrijk dat je positieve bijdrages levert aan discussies. Het is geen klaagmedium zoals sommige forums maar een medium waarin de deelnemers van elkaar leren en elkaar helpen. Als je mensen uitnodigt om te linken doe jet dit zoveel mogelijk met een persoonlijk getinte uitnodiging. Linkedin is geen database van mensen maar een netwerk van persoonlijke relaties. Lees meer... LinkedIn de meerwaarde van een professioneel profiel.

En lees ook dit blog... Symbolen in je Linkedin profiel zijn verhelderend en verfrissend!.

Tip 6. Profileer jezelf met behulp van de Talenten Etalage van WinWinWerkt

De meeste banen worden gevonden via het persoonlijke netwerk. Vaak weten jouw relaties niet precies wat je zoekt, wat jouw kwaliteiten zijn en hoe ze jou kunnen helpen. Door de Talenten Etalage van WinWinWerkt in te zetten, sla je 3 vliegen in 1 klap.

 1. Jouw talentenprofiel krijgt een grote zichtbaarheid op social media en komt zo onder de aandacht van werkgevers.
 2. Jouw familie, vrienden en bekenden weten wat voor werk je zoekt en wat jouw kwaliteiten zijn en kunnen je beter helpen bij je zoektocht naar werk.
 3. Werkgevers die zoeken in de Talenten Etalage kunnen hun interesse voor jou als potentiele kandidaat voor een vacature kenbaar maken bij WinWinWerkt. Dit is een veel betere situatie dan als je als één van de velen solliciteert op een vacature.

Kortom, maak gebruik van deze gratis service!

De Talenten Etalage inzetten? Schrijf je in bij WinWinWerkt en zeg 'ja' bij de vraag of je de Talenten Etalage wil inzetten. Deelname is een extra service naar werkzoekenden en geheel gratis... inschrijven.  

Tip 7. Zelfvertrouwen

Geloof in jezelf en in jouw capaciteiten. Het zijn omstandigheden die maken dat je moeilijk een passende baan vindt. Echter, verbeter jezelf waar mogelijk en vraag advies en tips maak gebruik van alle mogelijkheden die er zijn.

Tip 8. Flexibiliteit en positief realisme

Realisme vanuit een positief gezichtspunt is belangrijk. Als je jezelf flexibel opstelt biedt dat meer mogelijkheden. Een positief iemand ziet eerder oplossingen en kansen. Voor werkgevers is een positief ingestelde werkzoekende aantrekkelijk(er). Deze twee eigenschappen samen maken dat er kansen zullen komen die je terugbrengen op het loopbaanpad.

Tip 9. Open houding

Als je een open, leergierige houding hebt dan komen er kansen voorbij waar je in eerste instantie misschien niet aan hebt gedacht. Van het een komt vaak het ander of je gaat nieuwe mogelijkheden zien.

Speciaal als je al wat ouder bent op de arbeidsmarkt: een reden dat werkgevers bij de sollicitatieprocedure vaker voor een jonger iemand kiezen is dat een 'oudere' collega als bedreigend kan worden ervaren. Hier kan jezelf iets aan doen, door een open, leergierige houding aan te nemen, bereid zijn om de adviezen van jongere collega's te horen. Zo laat je zien dat je met jouw tijd meegaat en kom je met jouw kennis en ervaring minder bedreigend over. Over profileren is vaak niet verstandig.

Tip 10. Ontdek jouw passie en talent * Succesvol solliciteren

Een loopbaantraject kan je helpen om jouw passie en talent te ontdekken. Dit zijn belangrijke ingredienten om succesvol te solliciteren en te beginnen in een nieuwe baan.

Tip 11. Zelfontwikkeling

Afgezien dat zelfontwikkeling heel erg leuk kan zijn is het zeker van waarde bij het vinden van een nieuwe baan. Je doet nieuwe kennis en vaardigheden op, vergroot jouw sociale netwerk en daarmee vergroot je jouw kans op werk. Het kan ook helpen te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Er is een groot aanbod van voordelige en soms zelfs gratis workshops en online webinars. Het bezoeken van van seminars en congressen in jouw vakgebied is een goed middel om bij te blijven en jouw zakelijk netwerk te vergroten.
Het volgen van trainingen en opleidingen toont aan dat je jezelf wilt vernieuwen en bijblijven. Dit wordt door werkgevers gewaardeerd en zijn belangrijke items in jouw CV. Tijdens werkeloosheid jouw tijd zinvol invullen door middel van studie en andere activiteiten zoals vrijwilligerwerk is daarom erg belangrijk.

Tip 12. Zelfbewustzijn

Belangrijk is om te weten wie je bent, wat jouw capaciteiten zijn en wat je belangrijk vindt. Hiermee ontdek je jouw passie en komen jouw kwaliteiten beter tot hun recht. Als je zelf goed weet wie je bent kan je dat aan anderen beter overbrengen. Een zelfbewust persoon heeft betere kansen op succes. Voor werkzoekenden is dit essentieel om een nieuwe baan te vinden.

Tip 13. Aan het werk blijven - geen gat in je CV

Vrijwilligerswerk is een goed middel om actief en zinvol bezig te zijn. Ook vanuit vrijwilligerswerk ontstaan soms kansen. Een gat in je CV is geen aanbeveling. Als je kunt laten zien dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan in jouw werkeloosheidsperiode is dat wel een aanbeveling. Met vrijwilligerswerk kan je jouw vaardigheden en kennis vergroten. Er is een grote behoefte in de samenleving aan vrijwilligers, de keuze aan werk is ruim. Houd hierbij wel goed de regelgeving vanuit het UWV in de gaten.

Tip 14. Welke kleding draag ik tijdens een sollicitatiegesprek?

Bestaat er zoiets als 'de juiste kleding' om te solliciteren? Amber Schutte heeft er een leuk blog over geschreven dat je helpt om de juiste keuze te maken... www.dresscode.nl 'solliciteren'.

Tip 15. Je hebt gesolliciteerd en je hoort niets of je krijgt een afwijzing

Blijf altijd vriendelijk, begripvol en professioneel. Het kan zijn dat de sollicitatieprocedure nog loopt en je nog een kans maakt om uitgenodigd te worden. Dit geldt ook bij een afwijzing. Heb begrip voor het standpunt van degene die de keuze heeft gemaakt. Als je een goede indruk achterlaat dan kan het zomaar zijn dat je op een later moment alsnog benaderd wordt.

Tip 16. Van baan naar droombaan, in plaats van een burn-out!

Je hebt een baan maar bent allesbehalve gelukkig in die baan. Soms zelfs zo erg dat het risico van een burn-out op de loer ligt. Heel vaak laten mensen het erop aankomen tot de burn-out er daadwerkelijk is en ze vanwege langdurende afwezigheid gedwongen worden om stappen te zetten. En dan wordt het veel ingewikkelder. 

Loopbaanadviseur Marjolijn Gischler heeft een gratis e-book geschreven 'Succesvol naar een nieuwe baan'. Dit e-book helpt je met het nemen van een eerste stap op weg naar je droombaan in plaats van een burn-out. Lees meer... Zit je vast in je baan, richting burn-out?

Tip 17. Blijf lachen... en dit is om je daarbij te helpen

Tip 18. Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek brengt vaak heel wat zenuwen met zich mee. Geen wonder, want meestal solliciteer je op een baan die je echt graag wilt. En de kans op een afwijzing verhoogt de spanning bij het solliciteren ook nog eens. Maar: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees het gastblog van CVster... Tips van CVster om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden.

Volgens de topman van Linkedin, Dan Shapiro,  ben je als werkzoekende het meest succesvol als je het probleem van de werkgever begrijpt en vervolgens in een persoonlijke pitch duidelijk weet te maken, wat jij gaat bijdragen om het probleem (of de problemen) op te lossen. Lees het artikel... Succesvol solliciteren, begrijp de werkgever.  

Tip 19. Succesvol onderhandelen over je salaris

Gefeliciteerd, twee spannende sollicitatierondes heb je glansrijk doorstaan. Nu ben je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. CVster geeft je 5 belangrijke tips hoe je succesvol je salarisonderhandeling kan doen. Lees meer... Succesvol onderhandelen over je salaris: vijf belangrijke tips.

Nog meer tips...

Stephen Covey 'The 7 Habits of Highly Effective People'

Interessant voor anderen? Delen is welkom.
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Meer zoekopties
Recente artikelen
op15-7-2020 18:22
748 bekeken | 0 reacties
op29-5-2020 15:23
1705 bekeken | 0 reacties
op28-1-2020 16:21
3091 bekeken | 0 reacties
Vacatures zoeken
Kandidaten zoeken
Vacature Alerts maken
Maak een Vacature Alert aan en ontvang nieuwe vacatures per e-mail.
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!

Meer vacatures...

NL.Jooble.org