U bent hier: Home >

Tips van CVster om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden

Een sollicitatiegesprek brengt vaak heel wat zenuwen met zich mee. Geen wonder, want meestal solliciteer je op een baan die je echt graag wilt. En de kans op een afwijzing verhoogt de spanning bij het solliciteren ook nog eens. Maar: een goede voorbereiding is het halve werk. Met behulp van deze 3 tips kom je goed voorbereid voor de dag.

1. Weet wat er gezocht wordt

Natuurlijk heb je de vacature gelezen voordat je aan je sollicitatiebrief begint. Waarschijnlijk heb je in je brief al uitgelegd waarom jij degene bent die het best past bij de functieomschrijving. Tussen het schrijven van een sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek zelf zich echter vaak heel wat tijd. Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Pak de vacaturetekst er dan opnieuw bij. Lees je in over het bedrijf, de werknemers en de mogelijke taken bij het werk. Zo voorkom je dat je tijdens het gesprek vragen stelt over zaken die in de vacaturetekst al worden uitgelegd. Dat maakt natuurlijk geen goede indruk! Kijk ook goed naar de eigenschappen waarnaar gevraagd wordt in de advertentie. Heb je op je cv sterke eigenschappen van jezelf staan? Kijk dan in hoeverre deze matchen met de gevraagde eigenschappen en hoe je die zou kunnen inzetten bij het werk.

2. Bereid je voor op de vragen

Hoewel je nooit weet hoe het sollicitatiegesprek zal verlopen, weet je één ding al van tevoren: ze zullen je vragen gaan stellen! Ga er even voor zitten en schrijf de vragen op waarvan jij denkt dat ze tijdens het solliciteren gesteld kunnen gaan worden. Wanneer je denkt de lijst compleet te hebben, bekijk je of je alle vragen ook kunt beantwoorden. De kans dat alle vragen op je lijst tijdens het gesprek aan bod zullen komen is klein, maar de kans dat er een gedeelte wél wordt gesteld is groot. Zo’n lijst met vragen en antwoorden zal je zelfvertrouwen vooraf vergroten. Daarnaast zal het tijdens het gesprek makkelijker zijn om de vragen te beantwoorden. Het zelfvertrouwen zal ervoor zorgen dat je minder gespannen bent en makkelijker in gesprek kunt gaan. Neem ook je cv mee als geheugensteuntje bij het beantwoorden van de vragen.

3. Denk aan goede én slechte eigenschappen

Eigenlijk is het best een bijzonder gegeven: veel mensen sommen makkelijker slechte eigenschappen van zichzelf op dan goede. Maar met het benoemen van al je slechte eigenschappen verkoop je jezelf natuurlijk niet. Neem voorafgaand aan het gesprek voldoende tijd om zowel drie goede als drie minder goede eigenschappen van jezelf te benoemen. Bedenk daarbij ook voorbeelden in werk- of thuissituatie waar die eigenschappen naar voren kwamen. En bedenk wat je wilt doen om je minder goede eigenschappen te verbeteren. Let daarbij goed op woordkeuze. Je kunt jezelf lui noemen of een efficiënte werker. Iedere goede eigenschap heeft een eigen valkuil, maar iedere slechte eigenschap heeft ook z’n goede kanten! Als je hier bewust van bent, kom je al een heel eind.

Meer tips voor solliciteren? Lees Loopbaantips en sollicitatietips.

blog_image:article_winwin_15428844395bf68c57c30fb.jpg:end_blog_image

Dit is een gastblog van CVster

Zelf een perfect CV maken is vanaf nu eenvoudig. Vul de velden in en kies een van de professioneel ontworpen CV templates. Download je CV in PDF en neem een voorsprong op andere sollicitanten door de prachtige ontwerpen. Lees meer over CVster.


 

Michal van DantzigDatum publicatie: 22-11-2018 11:51
Categorieën: Arbeidsmarkt , Gast blogs, Sollicitatie en loopbaantips, Werkzoekenden

Reageer

Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!

Meer vacatures...

NL.Jooble.org