U bent hier: Home >

Omscholen of bijscholen? 4 tips voor de juiste keuze en aanpak!

Door het coronavirus is het risico op baanverlies een stuk groter geworden: je huidige werk houdt op met bestaan, het bedrijf waar jij werkt moet haar deuren sluiten of werknemers moeten doorstromen naar een andere functie binnen het bedrijf. Omscholing naar een ander beroep kan een goede oplossing zijn om je baankans te vergroten.

Er zijn veel zaken waar jij als werknemer goed op moet letten als je je wilt laten omscholen. Samen met online opleidingsinstituut Laudius hebben we de 4 belangrijkste tips voor de juiste keuze en aanpak op een rijtje gezet.

1. Omscholen of bijscholen?

Is jouw functie geheel overbodig geworden? Of mis jij alleen essentiële kennis over de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied om jouw werk beter te kunnen uitvoeren? Kijk goed of jij wel echt omgeschoold moet worden of alleen bijscholing nodig hebt. Bekijk en bespreek met jouw werkgever waarom jouw functie in zijn huidige vorm niet meer uitvoerbaar is, welke kennis er precies mist en hoe dat gewonnen kan worden met bijscholing. Zo hoef jij niet meteen omgeschoold te worden, maar kan je met bijscholing toch jouw “oude” baan behouden.

blog_image:article_winwin_16083723075fddd053cc3de.jpg:end_blog_image

2. Opleidingskeuze?

Wanneer omscholing de beste optie is om jou weer aan een baan te helpen, is het belangrijk om goed na te denken over de studierichting. Welke opleidingen vind jij interessant? Maar ook: welke studie vergroot de kans op een toekomstige baan? Het kiezen van een opleiding kan veel keuzestress opleveren. Voorkom dit door eerst goed te kijken naar jezelf. Waar ben jij goed in? Waar heb ik meer moeite mee? Vraag ook aan anderen wat jouw talenten zijn. Hiermee creëer je een duidelijk overzicht van jouw vaardigheden die jij kan inzetten bij jouw studiekeuze.

3. Rechten en kosten omscholing

Je laten omscholen kan veel tijd en geld kosten. Check daarom altijd jouw CAO om te kijken welke rechten jij als werknemer hebt. Kan jij aanspraak doen op studieverlof? Zo ja, voor hoeveel dagen? En wie betaalt de opleidingskosten? Raadpleeg het UWV en bespreek met jouw werkgever welke opties er op dit gebied zijn. Moet je uiteindelijk de opleidingskosten zelf (deels) betalen? Dit kan je in sommige gevallen weer verrekenen met de belasting. Kortom, lees je goed in in de financiële kant van omscholing om verrassingen te voorkomen.

4. Planning en structuur van de studie

Een opleiding naast je huidige baan volgen of een studie combineren met de zorg van je gezin. Het kan voor veel stress zorgen. Denk goed na over de tijdsindeling van jouw carrièreswitch. Maak van te voren een duidelijke planning, alleen of met je partner, wanneer jij je terugtrekt om te gaan studeren. Vraag studieverlof aan bij je werkgever wanneer jouw werkzaamheden en studie-uren niet meer op één dag passen. Zo voorkom je oververmoeidheid en creëer je overzicht in het verloop van jouw studietraject. Ook de structuur van de opleiding kan jou helpen om stress te voorkomen. Kies voor een praktische opleiding die goed te combineren valt met jouw huidige functie. Hierdoor verminder je de werkdruk per dag en heb je minder opdrachten die jij thuis nog moet maken.

Dit is een gastblog van online opleidingsinstituut Laudius. Meer tips lezen over het maken van een carrièreswitch of wil je zelf omscholen? Bekijk dan eens het cursusaanbod van Laudius!

Michal van DantzigDatum publicatie: 19-12-2020 10:18
Categorieën: Archief
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!