Tips van CVster om een sollicitatiegesprek (proactief) op te volgen

Door: Michal van Dantzig 19-2-2019

Categorieën
:
Archief,

De eerste stappen in een sollicitatieprocedure zijn doorgaans het opsturen van het cv en de motivatiebrief. Bij wederzijdse interesse van de werkgever wordt je vervolgens uitgenodigd op gesprek. Na deze eerste kennismaking begint eigenlijk pas het spannendste moment van solliciteren, want is jouw toekomstige werkgever óók enthousiast? Regelmatig controleer je je mailbox en check je of je nog gebeld bent. Helaas nog steeds geen reactie… neem je zelf contact op of is het verstandiger om rustig af te wachten?

Voor veel mensen is het vinden van een nieuwe baan geen dagelijkse kost. Daarom geven wij met Robin van CVster drie tips voor het succesvol opvolgen van je sollicitatiegesprek.

1. De opvolging start al tijdens het sollicitatiegesprek.

Aan het einde van een sollicitatiegesprek is er vaak ruimte om vragen te stellen. Dit is het perfecte moment om erachter te komen hoe de werkgever omgaat met de opvolging van een sollicitatie. Zorg ervoor dat je een concrete vraag stelt, hiermee voorkom je dat de verdere sollicitatieprocedure vaag blijft. Hieronder twee voorbeeldvragen:

Wannneer je kiest voor de tweede optie, dan weet je exact binnen welke termijn je een reactie kunt verwachten en tot die tijd raden wij aan om rustig af te wachten.

2. Een bedankmail versturen binnen 24 uur na het gesprek.

Vaak zijn de cv’s en de bijbehorende skills van de sollicitanten nagenoeg gelijk en daarom is het goed om tijdens het solliciteren nogmaals contact te zoeken met jouw gesprekspartner. Een goede optie is om binnen 24 uur een bedankmail te sturen waarin je aangeeft dat je het een fijn gesprek vond. Door deze proactieve opvolging laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en dit wordt vaak als erg positief ervaren door de potentiële werkgever.

3. Zelf contact opnemen na de verlopen reactietermijn.

Is de reactietermijn die jouw gesprekspartner aangaf verlopen en heb je nog niks vernomen? In dit geval raden wij aan om na een paar dagen wachten zelf contact op te nemen. Dit kan uiteraard via e-mail, we raden echter aan om dit telefonisch te doen. Op deze manier hoor je vaak direct waarom de opvolging langer duurt dan verwacht en nog belangrijker: het is een stuk persoonlijker dan een e-mail.

Een proactieve houding is bij veel werkgevers gewenst, maar overdrijf dit echter niet. De meest gemaakte fout tijdens de sollicitatieprocedure is namelijk dat men te vaak contact zoekt. Hierdoor kan de potentiële werkgever het enthousiasme van de sollicitant gaan ervaren als opdringerig. Dit werkt averechts en the key to success blijft een goede balans tussen voldoende enthousiasme tonen in niet te veel contactmomenten. Succes met solliciteren!

Meer tips? bekijk ook eens de blog van CVster.

Dit is een gastblog van CVster

Zelf een perfect CV maken is vanaf nu eenvoudig. Vul de velden in en kies een van de professioneel ontworpen CV templates. Download je CV in PDF en neem een voorsprong op andere sollicitanten door de prachtige ontwerpen. Lees meer over CVster.

blog_image:article_winwin_15505954285c6c35649667f.jpg:end_blog_image