Hoe ga je om met een afwijzing na een sollicitatiegesprek? CVster geeft tips

Door: Michal van Dantzig 4-3-2019

Categorieën
:
Archief,

Solliciteren is niet altijd makkelijk. Wanneer je erg enthousiast bent over een functie en vervolgens wordt afgewezen, dan kan dit een klap in je gezicht zijn. Een afwijzing hoeft echter niet enkel iets negatiefs te zijn. Je kunt het namelijk ook zien als een goed leermoment dat je helpt om van je volgende sollicitatie een succes te maken.

Hoe doe je dit? Robin Bakker van CVster geeft tips.

Kom tot adem

Het is nooit leuk om afgewezen te worden. In eerste instantie kan het slechte nieuws daarom gepaard gaan met verschillende emoties, zoals teleurstelling en woede. Het wordt afgeraden om gelijk te handelen op het moment dat deze emoties de overhand spelen. Schrijf dus geen boze mails en voer geen gefrustreerde telefoongesprekken met de werkgever. Neem eerst altijd even de tijd om tot jezelf te komen, want in de meeste gevallen is een afwijzing namelijk niet persoonlijk.

Vraag feedback

Vervolgens is het van belang om te achterhalen wat er precies mis ging. Dit doe je door te vragen om feedback aan de werkgever of de gesprekspartner. Vaak zijn zij niet te beroerd om dit te geven, vooral omdat zij best begrijpen dat een afwijzing pijnlijk kan zijn. Als je dit op een nette en directe manier doet, helpen zij je in de meeste gevallen graag. Je kunt hierbij ook vragen naar verdere sollicitatietips.

Moment van zelfreflectie

Als je de feedback vervolgens hebt ontvangen, is het tijd om te reflecteren op je sollicitatie. Waren je kansen überhaupt wel reëel, of solliciteerde je op een onhaalbare functie? Sloot je cv minder goed aan dan je in eerste instantie dacht? Een nieuw, relevant cv schrijven is dan een goed idee. Het kan ook zijn dat je de verkeerde kleding droeg tijdens het gesprek.
Denk bij deze zelfreflectie ook na over je goede kanten. Wat zijn juist je kwaliteiten en talenten en hoe kun je deze de volgende keer benadrukken in een sollicitatiegesprek?

Vraag om hulp

Laat je niet demotiveren, ook niet wanneer je na meerdere afwijzingen het gevoel krijgt dat je helemaal niet meer aan de bak komt. Het is in dit geval niet gek om hulp in te schakelen als je het moeilijk vindt om op jezelf te reflecteren. Laat familie en vrienden bijvoorbeeld je cv, sollicitatiebrief en motivatiebrief doorlezen. Ook kun je een sollicitatiegesprek met ze oefenen.
Tevens zijn er veel mogelijkheden tot het volgen van sollicitatietrainingen. Ook kun je een loopbaanadviseur zoeken die jou gedurende het sollicitatieproces kan begeleiden.

Dit is een gastblog van CVster

Zelf een perfect CV maken is vanaf nu eenvoudig. Vul de velden in en kies een van de professioneel ontworpen CV templates. Download je CV in PDF en neem een voorsprong op andere sollicitanten door de prachtige ontwerpen. Lees meer over CVster.

blog_image:article_winwin_15516990085c7d0c4047d15.jpg:end_blog_image