LinkedIn de meerwaarde van een professioneel profiel

Door: Michal van Dantzig 24-3-2015

Categorieën
:
Sollicitatie en loopbaantips,

Een profiel op LinkedIn is onmisbaar voor werkzoekenden. Alleen als je op zoek bent naar functies op LBO niveau of naar functies binnen de detailhandel dan kan je het je permitteren om geen profiel te hebben, maar anders echt niet. Voor ZZP-interimmers en ondernemers, die continu moeten werken aan het verkrijgen van opdrachten, is LinkedIn ook een onmisbare tool.

Het hebben van een persoonlijk profiel daar begint het mee. Vervolgens gaat het erom dat je actief je netwerkrelaties onderhoudt, zinvolle positieve bijdragen levert aan discussies en mensen in je netwerk helpt door hun bijdragen te delen of anderszins.

Waarom is het zo belangrijk als je werk zoekt?

  1. Werkgevers verwachten van toekomstige werknemers dat zij goed op de hoogte zijn van social media en daarmee overweg kunnen. Dat je aan deze verwachting voldoet laat je zien door een professioneel profiel te hebben op LinkedIn.
  2. Als je een baan hebt lijkt de noodzaak voor een LinkedIn profiel minder groot. Maar ook die mensen raden wij aan om te werken aan je netwerk via LinkedIn. Banen zijn niet voor eeuwig meer en als je zonder werk komt te zitten dan heb je een goed netwerk opgebouwd dat je dan kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
  3. Werkgevers en intermediairs gaan bij sollicitaties vaak kijken op je LinkedIn profiel. Dat is je visitekaartje, het kan het verschil maken of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
  4. Werkgevers en intermediairs zoeken gericht op trefwoorden naar potentiele kandidaten voor hun vacature. Daarom is het belangrijk om de juiste trefwoorden in je headline en summary te hebben. Maar ook dat in een oogopslag wordt vastgesteld of je een geschikte kandidaat bent.
  5. LinkedIn groepen zijn ontzettend handig en laagdrempelig om met werkgevers in contact te komen. Werkgevers leren je kennen op een ongedwongen wijze en hebben zij een vacature (zie 6) dan kan je hierop in de groep al even reageren en val je op bij degene die de vacature plaatst.
  6. Op LinkedIn worden veel vacatures geplaatst. 

Waar moet een professioneel LinkedIn profiel aan voldoen?


En dan nog dit…