Gepensioneerde docenten als invalkracht in het onderwijs

Door: Michal van Dantzig 15-3-2016

Categorieën
:
Archief,

Nieuwsuur besteedde gisteren aandacht aan het tekort aan docenten dat vooral bij uitval van de docent een probleem veroorzaakt. Met als gevolg dat de leerlingen de dupe worden. En dat mag natuurlijk niet zo zijn.

Het onderwijs is een sterk vergrijzende sector. De komende jaren zal het tekort toenemen als er onvoldoende aanwas van nieuwe docenten is. De oplossing voor dat probleem ligt op een ander vlak. Volgens ons vooral door het vak van docent aantrekkelijk(er) te maken, zowel inhoudelijk als financieel en ook weer in te zetten op 'zij-instromers'.

Lees het bericht van Nieuwsuur en bekijk de uitzending.

Een oplossing voor de korte en lange(re) termijn 'gepensioneerden inzetten'

Op de korte en ook lange(re) termijn is het natuurlijk heel effectief om gaten in het rooster of bij uitval te laten vullen door een (vroeg) gepensioneerde docent. 

Ook het verminderen van de werkdruk van docenten is een deel van de oplossing. Hierdoor zal de uitval door ziekte verminderen. Ook hierbij kunnen gepensioneerden een hele goede rol vervullen.

WinWinWerkt, de afdeling Uitzendbureau 65+,  bemiddelt gepensioneerden naar flexibele  bijbanen. Zij nemen veel voordelen mee voor werkgevers. Welke voordelen dat zijn kan je  hier lezen.

Voor het het onderwijs zijn er docenten beschikbaar 1e en 2e graads en praktijkdocenten. Maar ook voor ondersteunende functies zoals toezichthouder tijdens examens, pauzes of als assistent van de docent zijn gepensioneerden uitermate geschikt.

Neem eens een kijkje in de Talenten Etalage. Een deel van de gepensioneerden bij WinWinWerkt ingeschreven presenteert zich hier... AOW-gerechtigden en Gepensioneerden met vroeg pensioen.

Behalve deze kandidaten staan er nog veel meer gepensioneerden op zoek naar een leuke bijbaan ingeschreven bij WinWinWerkt. Belangstelling? Wij horen graag van u... contact.

.

blog_image:winwin_145803926556e7e9e1d4a56.png:end_blog_image

 

 

Reacties

Door: Michal van Dantzig 11-5-2017 14:19
Onderwerp: @Fenneke
Je stelt de vraag of de politiek hiervan op de hoogte is? Geen idee. Weet ook niet of het voor hen interessant is om het te weten. Het belangrijkste is denk ik dat de onderwijsinstellingen dit weten zodat ze dit mee kunnen nemen in hun personeelsbeleid. Het ontzorgt de leerkrachten en heeft nog wel meer voordelen, ook financieel.
Door: Fenneke de Vries 11-5-2017 7:57
Onderwerp:
Het is een mooi iets dat dit bestaat. De heren en dames invalkrachten zijn het beste wat Nederland te bieden heeft. Echter, is dit ook een oplossing voor de lange termijn? Toen ik als docent werkte op een basisschool in Amsterdam Oud-Zuid leek het vak meer populair dan nu. Is de politiek hiervan op de hoogte?