WWZ 'Ontslag vanwege bedrijfseconomische omstandigheden altijd eerst via het UWV'

Door: Michal van Dantzig 2-9-2015

Categorieƫn
:
Archief,

Bezint eer gij begint; WWZ verhindert ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen via de kantonrechter!

Waar vroeger de afspraak tussen de werkgever en de werknemer, mits goed omschreven, bepalend was voor bijvoorbeeld de uitspraak door de kantonrechter leidt de WWZ ertoe dat de kantonrechter moet afwijken van die afspraak als beƫindiging van de arbeidsovereenkomst wordt verzocht vanwege bedrijfseconomische omstandigheden.

Sinds 1 juli 2015 moet een verzoek vanwege die omstandigheden worden gericht aan het UWV. Als het UWV vervolgens toestemming weigert, dan kan de kantonrechter het verzoek inwilligen.

Een case

Een grote onderneming en haar werknemer, beiden bijgestaan door advocaten, hadden de Amsterdamse kantonrechter gevraagd de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De redenen voor het verzoek waren bedrijfseconomisch, de aangeboden vergoeding liep in de tonnen en de werkgever en de werknemer vragen de kantonrechter zonder mondelinge behandeling te beslissen zoals gevraagd. De uitspraak toont aan dat de kantonrechter op grond van de wetswijzigingen via de WWZ geen gevolg aan dat verzoek mag geven. Bent u geinteresseerd in de uitspraak? Lees meer... Uitspraak ECLI:NL:RBAMS:2015:5256.

Blog geschreven door mr. E.S. (Bert) Lassche van Lassche & Van Zutphen Advocaten.

blog_image:winwin_144247114055fa5ce4dc264.jpg:end_blog_image