Nieuwe ABU en NBBU CAO voor uitzendkrachten 2022

Door: Michal van Dantzig 26-11-2021

Categorieën
:
Archief,

Ga je als uitzendkracht aan het werk na 3 januari 2022 dan gelden voor jou de nieuwe regels die zijn afgesproken met de vakbonden in de ABU CAO voor uitzendkrachten. De looptijd van deze nieuwe cao is van 17 november 2021 tot 2 januari 2023. Hierin zijn een aantal belangrijke wijzigingen opgenomen:

Het was al zo dat het loon en de overige arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten gelijkwaardig moeten zijn aan die van hun collega’s in dienst bij de inlener. Dit wordt op een aantal punten aangescherpt zodat er nog meer gelijkwaadigheid komt. Je kan denken aan: eenmalige uitkeringen zoals bv zorgbonus, thuiswerkvergoedingen.

]e pensioenopbouw start eerder en wordt opgebouwd over een groter deel van het inkomen.

Er komt meer werkzekerheid voor uitzendkrachten. De duur van Fase A gaat van maximaal 78 weken naar maximaal 52 weken. Ook Fase B wordt korter en gaat van 4 naar 3 jaar. Het maximum aantal contracten van 6 blijft van kracht.

Specifiek voor arbeidsmigranten komt er onder meer een inkomensgarantie voor de eerste twee maanden.

Werk je al als uitzendkracht dan lopen een aantal regels nog door volgens de vorige CAO. Er komt overgangsrecht voor lopende uitzendingen zodat uitzendbureaus tijd krijgen om zich op de nieuwe situatie aan te passen. Wil je meer weten? Ga naar de website van de ABU of vraag het uitzendbureau waar je voor werkt naar de wijzigingen en naar de nieuwe ABU en NBBU CAO voor uitzendkrachten looptijd tot 2 januari 2023.