Wet Werk en Zekerheid 1... het belang van functionerings- en beoordelingsgesprekken

Door: Michal van Dantzig 11-5-2015

Categorieën
:
Archief,

Er wordt veel geschreven over de Wet Werk en Zekerheid en wat er allemaal verandert in het arbeidsrecht per 1 januari 2015 en 1 juli 2015.

Waar (te) weinig aandacht voor is en wat van groot belang is voor de werkgever, is het belang van functionerings- en beoordelingsgesprekken en het vastleggen in het dossier van de werknemer. In dit artikel lichten wij toe waarom het zo belangrijk is.

Met de WWZ zijn er nog steeds 2 routes voor ontslag. Via het UWV en via de kantonrechter. Er is echter sprake van een verplichte ontslagroute (geen keuze). Dit wordt bepaald door de omstandigheden.


Het grote verschil bij de route via de kantonrechter na 1 juli 2015 is dat de kantonrechter alleen maar kan ontbinden als er sprake is van redelijke grond. (vastgelegd in artikel 7:669 lid 3 BW). De werkgever moet goed kunnen onderbouwen dat hij alles heeft gedaan om het functioneren van de werknemer te verbeteren. En dit moet ook blijken uit het dossier van de werknemer.

Deze gronden bij de kantonrechter zijn:


Het belang van functionerings- en beoordelingsgesprekken

Functionerings- en beoordelingsgesprekken hebben primair als doel het betrokken houden en optimaal functioneren van medewerkers. In het kader van duurzame inzetbaarheid is het eveneens van belang. Met de WWZ komt daar nog een zwaarwichtig juridisch belang bij. Het wel of niet ontbinden van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter hangt er vanaf. 

Belangrijk is dat de werknemer in voldoende mate en tijdig in de gelegenheid is gesteld om zijn functioneren te verbeteren en/of een verbetertraject is geboden. Eveneens van belang is dat de werkgever voldoende scholingsmogelijkheden heeft geboden aan de werknemer. Dit alles moet goed zijn vastgelegd in het dossier. Bij geconstateerd disfunctioneren steeds tijdig opmerken, bespreken met de werknemer en vastleggen.

Tips om het goed te doen als werkgever

  1. Zorg voor een up to date functie-omschrijving zodat de medewerker weet wat ervan hem wordt verwacht. Opnemen in dossier.
  2. Houdt minimaal 2 keer per jaar een functionerings- en beoordelingsgesprek met de werknemer. Leg het besprokene goed vast in het dossier.
  3. Bespreek en leg vast wat de te behalen doelstellingen zijn van de werknemer voor de komende periode
  4. Bespreek tijdig als dingen niet goed gaan en stel een verbetertraject in. Leg het besprokene goed vast in het dossier.
  5. Bied voldoende scholing aan die noodzakelijk is voor het goed functioneren van de werknemer. Leg dit vast in het dossier. Leg ook vast als de werknemer zich niet houdt aan de scholingsverplichting.
  6. Tip van WinWWinWerkt Persoonlijke training functioneren en POP.


Aandachtspunten wat er verandert met de Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid per 1 januari 2015

Wet Werk en Zekerheid per 1 juli 2015