Wet DBA 1 - werkgevers en ZZP-interimmers wees alert!

Door: Michal van Dantzig 25-1-2016

Categorieën
:
Archief,

Bron FD 15 januari 2016

Bedrijven maken zich ernstig zorgen dat zij achteraf loonheffing moeten gaan betalen voor ingehuurde zzp’ers. Ook vrezen zij dat sommige zzp’ers alsnog als werknemer behandeld willen worden.

Reden voor de paniek is de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA), die per 1 april de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) moet gaan vervangen. Mocht de Eerste Kamer hiermee instemmen, dan verandert deze wetswijziging de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers significant.

Bedrijven in verschillende sectoren zijn al druk bezig te anticiperen op de gevolgen van de wetswijziging. Zo krijgen freelancers bij omroep NTR alleen opdrachten als ze voortaan via intermediairs werken. Meer mediabedrijven volgen het voorbeeld, door freelancers te verwijzen naar payrollbedrijven en andere arbeidsbemiddelaars. Hiermee willen zij voorkomen per 1 april als werkgever te worden aangemerkt, met alle bijkomende extra kosten en risico’s. Dezelfde trend is zichtbaar in de IT, de bouw en de consultancy, en wordt bevestigd door de Algemene Bond van Uitzendorganisaties (ABU) en belangenorganisatie ZZP Nederland. 

Wanneer opdrachtgevers en opdrachtnemers echter geen rechtstreekse overeenkomst aangaan, staat zelfstandig ondernemerschap al snel ter discussie, waarschuwen belangenorganisaties en fiscaal deskundigen. De bemiddelaar kan in zo’n geval als werkgever worden aangemerkt. Als die zijn verplichtingen als afdracht van loonbelasting en sociale lasten niet kan nakomen, draait de inlener daar voor op.

Ook zou een zzp’er naar de rechter kunnen stappen om een dienstverband als werknemer af te dwingen, en zo rechten te verkrijgen op werkloosheidsuitkering en op doorbetaling bij ziekte, zegt belastingadviseur Jan-Bertram Rietveld van EY.

Bron BDO 10 maart 2016

Nog even en dan verdwijnt de VAR (Verklaring arbeidsrelatie). De Belastingdienst heeft onlangs laten weten hoe zij de (model-)overeenkomsten en het bestaan van een dienstbetrekking beoordeeld. Werkt u met ZZP'ers? En ziet u op tegen het verdwijnen van de VAR? BDO heeft een checklist samengesteld met handige tips en de standpunten van de Belastingdienst. Lees meer... BDO Checklist werken met ZZP'ers na de VAR

Bron WinWinWerkt 26 januari 2016 'uitzenden en payrollen als alternatief'

Met meer dan 800.000 ZZP'ers kan het toch niet de bedoeling zijn van de Wetgever zijn dat dit de nieuwe werklozen worden? Er zal nog wel gesleuteld worden om een goede oplossing te vinden om enerzijds schijnzelfstandigheid tegen te gaan (bedoeling van de wetgever) zonder dat dit afbreuk doet aan de wens van werkgevers en ZZP'ers om de Zelfstandige Arbeidsrelatie aan te gaan én risico's voor beide partijen te mijden.

Zolang deze onzekerheid heerst, dan is de uitzenden een goed alternatief. Werkgevers en inleners lopen niet het risico dat er een naheffing komt op loonheffing en sociale premies. Uiteraard betekent dit dat de ZZP'er dan geen ondernemer meer is, maar een werknemer in loondienst.

De uitzend CAO's bieden een hoge(re) mate van flexibiliteit gedurende een lange(re) periode dan dat de werkgever iemand zelf in dienst neemt en de Wet Flex en Zekerheid van toepassing is. Dan geldt maximaal 3 contracten gedurende een periode van 2 jaar.  Goed om te overwegen dus, als je als werkgever flexibiliteit zoekt.

Fase A (ABU) en Fase 1, 2 (NBBU) is 1,5 jaar het 'echte uitzenden met maximale flexibiliteit. Hierna ontstaat een periode van detacheringscontrachten die 4 jaar kan duren.

ABU: Fase A = 78 gewerkte weken | Fase B = 4 jaar en maximaal 6 tijdelijke contracten | Fase C = vast dienstverband. . Totaal flexperiode is 5,5 jaar.

NBBU per 1 juli 2016: Fase 1 = 26 weken | Fase 2 = 52 weken | Fase 3 = 4 jaar met maximaal 6 tijdelijke contracten | Fase 4 = vast dienstverband. Totaal flex periode = 5,5 jaar.

Lees meer over de voordelen van Uitzenden via WinWinWerkt... uitzendbureau regulier en uitzendbureau 65+.