Hoe benadruk je je soft skills tijdens een sollicitatie?

Door: Michal van Dantzig 2-5-2019

Categorieën
:
Archief,

De term hard skills doet vermoeden dat er ook zoiets bestaat als soft skills. Dat klopt in veel opzichten. Maar, wanneer hebben we het dan precies over soft skills? En, misschien nog wel veel interessanter, wat kun je hier als werkzoekende uithalen? Robin Bakker van CVster geeft je een paar interessante tips.

Wat zijn soft skills?

Wie gaat solliciteren heeft een cv maken hoog op het prioriteitenlijstje staan. Een cv laat immers zien welke belangrijke vaardigheden we bezitten. Toch kom je er niet enkel met je cv. Natuurlijk moet je de juiste papieren op zak hebben, maar minstens zo belangrijk is de manier waarop je zal functioneren in het team.

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt daarom ook vaak naar je soft skills gekeken. Deze zijn in tegenstelling tot hard skills eerder subjectief en moeilijk in cijfers uit te drukken. Soft skills zeggen iets over je persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. In feite is iedereen een 'soft-skill-bezitter'. Voorbeelden van soft skills zijn: een goede werkethiek hebben, positief ingesteld zijn, loyaal zijn, communicatief vaardig zijn etc.

Soft skills die scoren

Het zijn bij uitstek de soft skills die tot de verbeelding spreken en die zich vooral in de praktijk zullen (moeten) gaan bewijzen. Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek is het belangrijk om te inventariseren waaraan je toekomstige werkgever veel waarde hecht. Met andere woorden: met welke vaardigheden en soft skills  kun je scoren?

Om die vraag te beantwoorden, is het allereerst belangrijk om in te zien welke soft skills je regelmatig terug ziet komen in functie-omschrijvingen, evenals de aanduiding zelf overigens.

Door vacatures met elkaar te vergelijken ontdek je persoonlijkheden die een bedrijf graag ziet. Afhankelijk van het type functie uiteraard, wordt het over het algemeen belangrijk geacht dat iemand flexibel genoeg is om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen functioneren. Ook communicatie -en alles wat daarbij hoort- is simpelweg onmisbaar.

Solliciteren met soft skills

En wanneer je het dan dus hebt over al die onvermijdelijke sociale vaardigheden is het allereerst belangrijk dat jij jezélf een eerlijke spiegel voorhoudt voordat je dat gesprek in gaat. Zeggen dat je flexibel, communicatief of sociaal bent, is tijdens de kennismaking niet voldoende: je moet dit kunnen onderbouwen.

Dus: wat maakt jou precies communicatief vaardig? En hoe bén je dan precies flexibel? Hoe zíen we dat jij een mensen-mens bent? En ga zo maar door. Voordat je het gesprek aangaat, is het verstandig om enkele praktijkvoorbeelden voorbereid te hebben.

Ook kun je je naasten vragen om jouw soft skills te benoemen. Wellicht vinden zij jou minder flexibel dan je gehoopt had, maar waarderen ze juist jouw doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden. Zij kunnen dit vaak ook goed toelichten en dit kun je gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek.

Soft skills zijn dus voor een recruiter minstens zo belangrijk als meetbare kennis en ervaring. Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat, is het voorafgaand dus cruciaal om te bedenken welke persoonlijke competenties je te bieden hebt. Op zoek naar meer artikelen over solliciteren? Bekijk dan ook eens het Carrière Blog van CVster.

****

Dit is een gastblog van CVster

blog_image:article_winwin_15567985875ccadc7b6616e.jpg:end_blog_image