Succesvol onderhandelen over je salaris: vijf belangrijke tips

Door: Michal van Dantzig 6-9-2019

Categorieën
:
Archief,

Gefeliciteerd, twee spannende sollicitatierondes heb je glansrijk doorstaan. Nu ben je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Alle tijd die je besteedde aan een professioneel cv maken, vacatures zoeken, brieven schrijven en gesprekken voorbereiden is bijna beloond. In dit laatste gesprek ga je onderhandelen over je salaris en arbeidsvoorwaarden. Hoe doe je dit? Samen met het blogteam van CVster geven we vijf tips om succes te behalen bij je salarisonderhandeling.

1 Onderzoek je marktwaarde

Zoek uit wat anderen verdienen in een vergelijkbare functie. Je staat namelijk sterk in je schoenen als je in het gesprek kunt onderbouwen welk salaris voor jou passend is, rekening houdend met je opleiding, vaardigheden en werkervaring. Baseer je salarisindicatie dus niet alleen op het loon dat je bij je vorige werkgever verdiende. Misschien krijg je veel meer verantwoordelijkheden of ga je in een heel andere sector werken.

2 Ga niet akkoord met een te laag bod

Je hebt je onderzoek gedaan en weet welk salaris passend is. Bedenk ook voor jezelf wat je minimaal wilt verdienen en blijf daarbij. Komt de werkgever met een veel te laag bod, dan heb jij de argumenten om aan te tonen waarom je meer waard bent. Benoem bijvoorbeeld de concrete successen die je hebt behaald bij je vorige werkgever. Wanneer er geen ruimte blijkt te zijn voor een hoger salaris, vraag dan om extra bedenktijd. Zet de voor- en nadelen van de functie en van de werkgever thuis rustig op een rijtje, en neem een weloverwogen beslissing.

3 Onderhandel over de secundaire arbeidsvoorwaarden

Kap niet direct het gesprek af wanneer blijkt dat de werkgever je niet het salaris kan bieden waar je op hoopte. Het kan namelijk zo zijn dat de secundaire arbeidsvoorwaarden de functie toch interessant maken. Zo kan de werkgever je tegemoet komen met een bonus of salarisstijging bij bewezen geschiktheid. Of extra vakantiedagen, een laptop of telefoon van het bedrijf, een leaseauto, budget om een opleiding te volgen, flexibele werktijden, een thuiswerkplek, bedrijfsfitness enzovoort.

4 Weet met wie je het gesprek voert

Voer je het arbeidsvoorwaardengesprek met je nieuwe directe leidinggevende? Of zit er een medewerker van HR aan de andere kant van de tafel? Dit bepaalt hoe je het gesprek insteekt. HR heeft waarschijnlijk niet de bevoegdheid om het geboden salaris te verhogen maar kan je tegemoet komen met secundaire extra's. Ga je in onderhandeling met je directe leidinggevende, bedenk dan dat dit gesprek de start is van een prettige arbeidsrelatie. Straal uit dat je uitkijkt naar de samenwerking en blijf positief. Een directeur zal weinig tijd hebben om kleine details uitvoerig uit te onderhandelen.

5 Neem de tijd

Ga niet te snel akkoord, tijdrekken geeft vaak een betere uitkomst. Vraagt je werkgever jou al vroeg een bedrag te noemen, dan kun je de bal terugkaatsen. Zeg bijvoorbeeld dat je een marktconform salaris verwacht. Of noem een wat vage range. Laat je werkgever met een bod komen en bedenk dat daar onderhandelingsruimte in zit. Je leidinggevende zal een lager salaris noemen dat hij je maximaal wil betalen. Jij stelt een hoger salaris voor. En dan kom je uit in het midden. Ben je tevreden met de uitkomst, laat dan het aanbod thuis rustig bezinken en bespreek het met iemand voor je akkoord gaat.

Meer handige tips? Bekijk dan ook eens het Carrière blog van CVster.

blog_image:article_winwin_15677749715d7258fbe2aea.jpg:end_blog_image