U bent hier: Home >

5 eenvoudige manieren om je CV te verbeteren - tips van CVster

Solliciteren is een stressvolle ervaring. Want hoe maak je het beste duidelijk dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie?

Vaak is de eerste stap in het sollicitatieproces een CV maken. Logisch dus dat je met dit document een goede eerste indruk wilt maken.

Ben je nog niet tevreden met je CV en vind je dat er nog ruimte is voor verbetering? Dan kan het zeker geen kwaad om het document nog eens grondig door te lezen. Kleine aanpassingen kunnen namelijk al een groot effect hebben op je kansen en succes. Daarom geven we samen met Robin Bakker van CVster 5 handige tips om je CV in een mum van tijd te verbeteren.

Tip 1. Maak je CV op maat van de functie waar je voor solliciteert.

Veel sollicitanten maken de fout om alle vaardigheden op hun CV te zetten. Hierdoor vallen de kwaliteiten die echt noodzakelijk zijn voor de vacature minder op en zal je sneller worden afgewezen. Een CV maken doe je beter gericht op de functie waar je op solliciteert. Zo is het niet relevant dat je een goede computerkennis hebt en kan werken met grafische software als je solliciteert voor een functie waar geen computer aan te pas komt.

Tip 2. Richt je op je prestaties.

Als je een CV gaat maken, vertel dan niet te veel over wat je in de toekomst zal doen, maar richt je vooral op wat je al hebt gedaan. Wat je in de toekomst gaat brengen, daar is de motivatiebrief voor. De prestaties die je bij je vorige werkgever hebt gerealiseerd, brengen namelijk belangrijke kwaliteiten naar voren. En deze kunnen cruciaal zijn bij de inschatting of jij geschikt bent voor de baan.
Solliciteer je voor een leidinggevende functie? Dan kan het interessant zijn om te vermelden dat je reeds als teammanager hebt gewerkt.  Zoek je een organisatorische functie? Dan kan het interessant zijn om te vermelden als je evenementen hebt georganiseerd.

Tip 3. Gebruik niet te veel clichés.

De meeste personen die een CV schrijven, maken te vaak gebruik van clichés. Vermijd deze echter te allen tijde. De recruiter ziet hier namelijk altijd doorheen en daarnaast val je door deze veelgebruikte uitspraken niet op tussen de andere kandidaten. Schrijf dus niet: 'ik ben een echte teamspeler' of 'ik geef me altijd 110%.' In plaats daarvan kun je wel concrete voorbeelden geven van je motivatie of people skills.

Tip 4. Zorg dat de lay-out aantrekkelijk is.

De structuur en opmaak van je cv is minstens zo belangrijk als de inhoud ervan. De eerste blik op je cv geeft meteen een belangrijke indruk bij de recruiter. Het zorgt ervoor dat je zijn aandacht hebt, of net kwijtspeelt. Door geen structuur te hebben zal hij ook sneller belangrijke punten missen.

5. Vermijd onverklaarbare gaten op je cv.

Het zou wel eens kunnen dat je een jaar bent gaan backpacken voordat je begon met solliciteren. Dat hoeft niet noodzakelijk een ramp te zijn. Het is echter wel verstandig om een ‘gat op je cv’ uit te leggen, in plaats van deze gewoon blanco te laten staan. Het beste is om hier gewoon eerlijk over te zijn. Soms kan je er zelfs een positieve draai aan geven. Zo kan een jaar rondreizen je heel wat zelfstandiger hebben gemaakt. Of misschien heb je ter plaatse wel vrijwilligerswerk gedaan of een taalcursus gevolgd.

*******

Dit is een gastblog van CVster,Robin Bakker. Wil je meer handige sollicitatietips lezen of een cv maken? Bekijk dan ook eens het Carrière Blog van www.CVster.nl.

blog_image:article_winwin_15622287595d1db81735599.jpg:end_blog_image

Michal van DantzigDatum publicatie: 4-7-2019 10:14
Categorieën: Arbeidsmarkt

Reageer

Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!