U bent hier: Home >

Wet DBA 2 - ZZP ers de nieuwe werklozen?

De wet DBA wordt nu actueel en meer wordt duidelijk. Onze mening is dat het heel erg lastig wordt voor ZZP interimmers om nog ondernemer te zijn.

Met alle onzekerheid (en onvoorspelbaarheid door beoordelen achteraf) vermijden opdrachtgevers het risico om alsnog later een werknemersarbeidsrelatie te hebben. Want de gevolgen zijn slecht te overzien.
Het blijft dan niet bij het achteraf betalen van werkgeversdeel sociale lasten en werknemersdeel sociale lasten. Het werknemersdeel sociale lasten kunnen verhaald worden op de werknemer, mits geregeld in de ZZP overeenkomst.

Hier lezen wij nog weinig over terug, maar als de belastingdienst 'achteraf' van mening is dat het geen 'ondernemers' overeenkomst is en dus sprake van een werknemers-arbeidsrelatie, dan kan het zomaar het geval zijn dat ook zaken als transitievergoeding, beëindigen arbeidsovereenkomst en andere zaken in het arbeidsrecht een rol spelen.

Meer dan 800.000 ZZP'ers zijn actief op de arbeidsmarkt. Hebben zij binnenkort nog werk? Als de overheid denkt dat opdrachtgevers deze mensen massaal fulltime in dienst gaan nemen lijkt ons dat de zoveelste foute conclusie.

Voor ZZP'ers heeft dit alles grote gevolgen. Zij komen moeilijker aan het werk. En als achteraf blijkt dat het een werknemers-arbeidsovereenkomst was verliezen zij hun ondernemersaftrek. Ook de AOV verzekering wordt ingewikkeld. Sommige opdrachten zullen wel als 'ondernemer'zijn en andere opdrachten via de payroll. Ondernemer zijn in 'ZZP interim vorm' wordt zo vrijwel onmogelijk.

Het volgende 'chaos dossier' van de overheid dient zich aan waarbij burgers gedupeerd worden. De belastingdienst staat niet bekend als de best functionerende organisatie. Diverse fraude dossiers, achterstanden in het werk en niet-deskundige medewerkers aan de belastingtelefoon. Nu al is de termijn waarop je een beoordeling van een overeenkomst in het kader van de Wet DBA mag verwachten 6 maanden. Werkgevers gaan massaal hun contracten laten beoordelen verwachten wij. Het risico wil niemand lopen.

In de tussentijd varen de payrollbedrijven er goed bij. Het is hun gegund, maar dat is vast niet de bedoeling van de wetgever.

Wat wij kwalijk vinden is dat veel ZZP'er al dan niet door de crisis (vaak gestimuleerd door het UWV) hun WW rechten hebben opgegeven. Opnieuw voldoende rechten opbouwen zal niet snel gebeuren voor deze groep. Een ZZP tarief is erop berekend om de periode van 'geen werk' te kunnen overbruggen. Zeker als de ZZP Arbeidsmarkt goed is en er voldoende ZZP-interimopdrachten zijn. Met de nieuwe wet DBA zal de ZZP arbeidsmarkt op slot gaan. Geen WW rechten, geen recht op bijstand en geen spaarpotje meer in het ZZP factuurtarief. Kortom, de ZZP'er is ook na de crisis, nu het net weer een beetje beter gaat, zwaar gedupeerd. Het is zeer de vraag of de wetgever over al deze gevolgen goed heeft nagedacht.  

En dit alles om schijnarbeidsrelaties tegen te gaan. Niet geloofwaardig aangezien de belastingdienst de ZZP 'postbode' constructie van Post NL wel jarenlang heeft goedgekeurd.

Informatie, mening en ervaringen delen

Kortom, wij hebben weinig vertrouwen in de gang van zaken maar helpen  graag om leed te voorkomen door het delen van informatie.

Belastingdienst informeert zzp’ers over nieuwe werkwijze wet DBA.

Webinar belastingdienst voor opdrachtgevers

Webinar belastingdienst voor ZZP'ers

Lees ook Wet DBA deel 1 - werkgevers en ZZP-interimmers wees alert!

BNR Radio belangrijkste links

Kritisch en goed blog van Pierre Spaninks

Wil je jouw mening of ervaring delen? Reacties ontvangen wij graag.

Michal van DantzigDatum publicatie: 23-4-2017 12:20
Categorieën: Archief
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!