U bent hier: Home >

Mislukkingen bij recruitment gaan meestal over soft skills. Hoe voorkom je dat?

Je wilt als werkgever uiteraard de meest geschikte persoon op de juiste positie hebben. Dat iemand de gevraagde diploma’s en/of werkervaring heeft, is eenvoudig na te gaan. Of een kandidaat uiteindelijk zal slagen in zijn of haar nieuwe functie, is lastiger te achterhalen. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van van deze 'hard skills'. Minstens zo belangrijk zijn de 'soft skills’.

In de praktijk, dus op de werkvloer, krijgt de werknemer doorgaans te maken met collega’s en klanten. In een dynamische omgeving, waarin verschillende interacties tussen personen plaatsvinden, zijn het vooral de soft skills die bepalen of een werknemer zijn werk goed uit zal voeren. Samen met CVster leggen we uit wat deze soft skills precies zijn en hoe je bij sollicitanten kunt nagaan in hoeverre de door jou gewenste softskills aanwezig zijn.

Soft skills, wat zijn dat?

Hard skills maken duidelijk wat iemand kan. Soft skills zeggen meer iets over hoe iemand zijn werk uitvoert en anderen op de werkvloer benadert. De houding en het gedrag bepalen het proces waarmee met anderen op de werkvloer wordt gecommuniceerd, omgegaan of samengewerkt. Goed inzicht hebben of krijgen in de soft skills van een sollicitant is daarom belangrijk. Zo kun je beoordelen of de kandidaat binnen jouw organisatie past.

Voorbeelden van soft skills waar op gelet zou kunnen worden, zijn onder andere:

  • Is iemand communicatief vaardig? 
  •  Is de kandidaat creatief? 
  • Hoe is het beeld rondom betrouwbaarheid? 
  • Kan de kandidaat probleemoplossend denken? 
  • Is er sprake van empathisch vermogen? 
  • Hoe flexibel is de sollicitant?


Werknemers die flexibel zijn en empathisch vermogen hebben zijn bijvoorbeeld vaak makkelijk in de omgang. Mensen die goed zijn in conflicthantering en probleemoplossend denken en sterke communicatieve vaardigheden bezitten, herkennen sneller problemen binnen een organisatie. Zij zijn vaak in staat de juiste oplossing voor het probleem te vinden.

****

Bij WinWinWerkt vinden wij soft skills heel erg belangrijk. Of iemand succesvol zal zijn in de nieuwe functie in het nieuwe bedrijf, is voor een groot deel van soft skills afhankelijk. Wij noemen soft skills ‘talenten’ en maken gebruik van de Talenten Motivatie Analyse (TMA) bij het recruitmentproces dat wij voor onze opdrachtgevers uitvoeren. Meer over TMA lees je hier. Hier lees je ook welke soft skills er zijn.

****

Hoe kom je erachter of de sollicitant over de gewenste soft sills beschikt?

1. Op de man af vragen

Sollicitanten benoemen zelf al sterke kanten of karaktereigenschappen in hun cv. Vraag sollicitanten naast hun cv ook om een uitgebreide motivatiebrief, waarin ze hun soft skills gerelateerd aan eerdere werkervaringen beschrijven. Mocht dit dan toch nog te weinig informatie opleveren, dan kun je er ook nog direct naar vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

2. Indirect naar vragen

Of de -in het cv en sollicitatiegesprek door de sollicitant- genoemde soft skills ook daadwerkelijk aanwezig zijn, is natuurlijk nog maar de vraag. Gelukkig kunnen soft skills herkenbaar zijn door het gedrag van een kandidaat tijdens een gesprek.

Iemand die op tijd komt, laat zien punctueel en betrouwbaar te zijn. Een kandidaat die oogcontact maakt en goede inhoudelijke vragen stelt, laat zien goed te kunnen luisteren. Iemand die waardering uitspreekt voor andere collega’s, laat zien integer te zijn en niet zelf alle eer op te willen strijken.

Ook kun je de sollicitant een probleemsituatie voorleggen. Vraag de kandidaat bijvoorbeeld om een situatie uit zijn of haar vorige baan te beschrijven waarbij probleemoplossend vermogen van pas kwam.

3. Soft skills nagaan via referenties

Referenties kunnen tot slot ook veel informatie opleveren over de soft skills van een sollicitant. Het is wel belangrijk om sollicitanten te vragen naar verschillende typen referenties. Oud-collega’s hebben de kandidaat op de werkvloer meegemaakt en kunnen vertellen of hij/zij stressbestendig en betrouwbaar is of goed kan samenwerken. Een voormalig leidingevende kan informatie geven over vakinhoudelijke kennis en technische vaardigheden van de sollicitant.

Het vinden van de kandidaat met de juiste soft skills kost dus wel wat tijd, maar het loont zeker!

blog_image:article_winwin_15834127495e60f60dec2db.jpg:end_blog_image

Dit is een gastblog van CVster. Hulp nodig bij het maken van een cv? Bekijk ook eens de blogs van CVster. .

Michal van DantzigDatum publicatie: 5-3-2020 13:31
Categorieën: Archief
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!