U bent hier: Home >

4 tips voor een vacature waarmee je sollicitanten scoort

De war for talent is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Werkgevers zijn, meer dan ooit, op zoek naar betrouwbaar en goed personeel. En elke werkgever wil natuurlijk de allerbeste medewerker op de werkvloer hebben rondlopen. Daarom leggen we je in dit blogartikel uit hoe jij dit talent binnenhaalt. We geven 4 tips.

1. Hoe concreter de vacaturetekst hoe beter

Mensen die opzoek zijn naar een baan krijgen op een avondje zoeken veel meer vacatures te zien dan alleen die van jou. Laat ze daarom niet wegklikken door een langdradig verhaal. Vermijd de vage containerbegrippen en gebruik de overgebleven ruimte om de vragen te beantwoorden die jouw potentiële sollicitanten hebben. Behalve wat ze gaan verdienen, willen mensen weten wat de functie precies inhoudt. Gebruik ook voorbeelden in de taakomschrijving zodat sollicitanten kunnen inbeelden of ze zichzelf dit zien doen

Een mooie manier om te kijken of de vacature te veel vragen oproept is er door een collega naar te laten kijken. Vraag ze naar de vacature te kijken alsof ze niks van het bedrijf weten en geïnteresseerd zijn in de baan. Laat ze daarna de belangrijkste vragen opschrijven die zij zouden hebben na het lezen van de sollicitatie.

2. Een overzichtelijke vacature is van groot belang

Door de digitalisering hebben lezers een steeds  kortere aandachtsboog. Het is belangrijk om een overzichtelijke vacature te hebben zodat de lezer niet direct wegklikt. De punten die de doelgroep het belangrijkst vindt zouden kort bovenaan genoemd moeten worden. In aparte alinea’s kan je verder op deze punten ingaan door voorbeelden of uitleg te geven

Vacatures worden nog vaak gemaakt op een groot computerscherm. Helaas wordt dan vergeten dat mensen ook schermen van een ander formaat hebben waarop ze op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Check dus ook of jouw vacature er goed uitziet op een tablet en telefoon.

3. Laat een goede visuele impressie achter

Het beeld wat de sollicitant bij een organisatie heeft, heeft een grote invloed op de keuze om te solliciteren. Een korte video op de website, waarin je het bedrijf voorstelt, vergroot de kans op een goede match dus aanzienlijk. Onderzoek wat je doelgroep over het bedrijf wil weten zodat je deze punten kan uitlichten.

Als je besluit een video te maken is het belangrijk dat het niet te commercieel overkomt. In een wereld waar bijna alles ondersteund wordt door video kom je niet meer weg met reclamepraatjes en overmatig bewerkte afbeeldingen. Je geeft pas echt een goed beeld van jouw organisatie door eerlijk te zijn. Laat medewerkers bijvoorbeeld aan het woord en censureer ze niet.

4. Weet wat jouw doelgroep sollicitanten wil

Jongeren willen weten waar ze aan toe zijn

Voor jongeren is een concrete vacature het allerbelangrijkst. Ze houden niet van nietszeggende reclamepraatjes en willen weten waar ze aan toe zijn. ‘Kan ik dit combineren met school?’ of ‘Verdien ik genoeg geld voor mijn hobby’s?’ zijn voorbeelden van vragen die gelijk beantwoord moeten worden in een vacaturetekst.

Volwassenen willen snel weten wat het bedrijf te bieden heeft

Volwassenen hebben een druk leven. Een baan, een gezin, het huishouden en nog veel meer. De zoektocht naar een nieuwe uitdaging moet dus doelmatig en overzichtelijk zijn. Door een overzichtelijke vacature kunnen de volwassenen snel bepalen wat ze willen weten over een vacature. Als het te veel tijd kost zullen ze sneller afhaken.

Ouderen zijn op zoek naar zekerheid

Na de crisis zijn veel ouderen onzeker over hun kans op een nieuwe baan. Het is dus belangrijk dat zij zich goed voelen bij een bedrijf. Ze willen werken voor een werkgever die zekerheid biedt. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te schetsen van jouw bedrijf en te weten wat je kan bieden aan jouw doelgroep sollicitanten.

blog_image:article_winwin_15802270665e3059fae5feb.jpg:end_blog_image

Dit is een gastblog van Young Capital voor WinWinWerkt.nl

Michal Datum publicatie: 28-1-2020 16:21
Categorieën: Arbeidsmarkt , Gast blogs, Werkgevers

Reageer

Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!