U bent hier: Home >

Wet DBA 3 - Belastingdienst 'Leuker kunnen we het niet maken, wel ingewikkelder'

25 vragen stelt het kamerlid Pieter Omtzigt aan Staatssecretaris van Financiën Wiebes. Goede vragen wat mij betreft. Ik schrik er ook van omdat het nog beter aantoont de onduidelijkheid en de complexiteit van de wet DBA in de dagelijkse praktijk. 

Dit zijn de 25 kamervragen inzake wet DBA.

Het werd al algemeen aangenomen dat de wet ten koste zou gaan van de werkgelegenheid voor ZZP'ers (lees Wet DBA 1 en Wet DBA 2).

Net uit de 'economische crisis' en de volgende 'crisis dankzij Wet DBA' dient zich aan. Want niet de opdrachtgevers zijn de dupe maar de ZZP'ers die moeilijk(er) aan opdrachten komen of akkoord moeten gaan met de payrollconstructie waardoor ze geen ondernemer meer zijn.

Nog complexer wordt het als sommige opdrachten wel als ondernemer zijn en andere niet. Dit is helaas de praktijk. Met alle gevolgen van dien. We noemen er een aantal:

  • Payroll-loon biedt te weinig buffer voor periodes dat er geen werk is. Voldoende WW rechten opbouwen wordt lastig voor deze groep die ervoor gekozen heeft (velen op aandringen van het UWV) om ZZP'er te worden.
  • De ene opdracht wel als ondernemer en de andere niet. Te weinig uren voor ondernemersaftrek maar wel veel tijd kwijt met opdrachten verwerven.
  • Dure AOV verzekering afgesloten maar nu (voor een deel) in loondienst.


Weet je nog andere gevolgen? Laat je bericht hieronder achter!

Inmiddels is gebleken dat de belastingdienst grote achterstanden heeft bij het beoordelen en dat het merendeel van de voorgelegde overeenkomsten wordt afgewezen.

Hopelijk leiden deze kamervragen tot een snelle terugkeer naar het VAR systeem. Natuurlijk met aanpassingen als het gaat om schijnconstructies tegen te gaan. Te beginnen met een minimumtarief per beroepsgroep. Zo moeilijk moet dat niet te berekenen zijn. En de zo geprezen marktwerking doet de rest.  En natuurlijk geen goedgekeurde schijnconstructies door de belastingdienst zoals van Post NL. Willekeur en bevoordeling past een overheidsorgaan niet.

Tenslotte, tijd voor een nieuwe slogan...

Leuker kunnen we het niet maken, wel ingewikkelder

De TV uitzending van Radar bevestigt het bovenstaande volledig. Bekijk de uitzending 19-9-2016.

NOS 28-10-2016 Tienduizenden ZZP'ers lopen opdrachten mis.

RTL-Z 28-10-2016 Voorspelling komt uit: minder startende zzp'ers door wet DBA.

AD 28-10-2016 - ZZP Nederland luidt de noodklok om wet DBA

Michal van DantzigDatum publicatie: 18-9-2017 14:41
Categorieën: Archief
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!