U bent hier: Home >

Tips van CVster om succesvol 'intern' te solliciteren

Ben je eigenlijk wel eens toe aan een andere baan? Een nieuwe uitdaging? Natuurlijk kun je op zoek gaan naar vacatures bij andere bedrijven. Het kan echter ook zomaar zo zijn dat er bij het bedrijf waar je nu werkt opeens een leuke vacature voorbij komt. Dan is het goed om te weten waarop je moet letten als je intern gaat solliciteren.

1. Het is geen gelopen race

Misschien ben je al jaren werkzaam bij het bedrijf en denk je alle ins en outs wel te kennen. Maar de ene afdeling is de andere niet! Denk daarom niet te makkelijk over een sollicitatiebrief. Zeker bij grote bedrijven is de kans groot dat jouw brief en cv gewoon op de stapel komt met al die andere brieven. En dan is het dus echt zaak om op te vallen.

2. Gebruik je contacten

Interne medewerkers hebben vaak een streepje voor bij sollicitatieprocedures. In sommige gevallen is het zelfs vastgelegd dat bij gelijke geschiktheid van een interne en externe sollicitant de interne sollicitant voor gaat. Daarbij heb je een groot voordeel ten opzichte van externe sollicitanten: je bent al binnen in het bedrijf. Gebruik deze positie om contact te leggen met medewerkers die meer informatie hebben over de functie, of die je kunnen voordragen bij de leidinggevende.

3. Laat weten wat je wilt

Het kan best eng zijn om je leidinggevende te vertellen dat je eigenlijk toe bent aan de volgende stap. Men is vaak bang dat dit negatief uitpakt. In de praktijk is dat echter vaak helemaal niet zo. Sterker nog: weten je leidinggevende of collega's naar wat voor soort werk je op zoekt bent, of waar je ambitie ligt? Dan is de kans groter dat ze aan je denken wanneer ze horen over een interne vacature die bij die ambities past.

4. Wees de vacature voor

Vaak is het op de werkvloer al bekend dat er weer een vacature aan komt, lang voordat de vacaturetekst daadwerkelijk opgesteld wordt. Gebruik dat in je voordeel en maak voor die tijd al duidelijk dat je graag in aanmerking komt voor de verwachte vacature. Voorkom dus dat je moet solliciteren, tegelijk met al die andere sollicitanten. Om hier op tijd werk van te kunnen maken is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je cv klaarligt voor het moment dat je het nodig hebt. Ga je in gesprek met een leidinggevende over een functie die binnenkort vrij komt? Weet dan wat je wilt vertellen en hoe je duidelijk kunt maken waarom deze functie jou op het lijf geschreven is. Met een beetje geluk zit je binnen de kortste keren op die gewenste plek!

Dit is een gastblog van CVster

Zelf een perfect CV maken is vanaf nu eenvoudig. Vul de velden in en kies een van de professioneel ontworpen CV templates. Download je CV in PDF en neem een voorsprong op andere sollicitanten door de prachtige ontwerpen. Lees meer over CVster.

blog_image:article_winwin_15464381235c2cc5eb32a05.jpg:end_blog_image


 

Michal Datum publicatie: 2-1-2019 8:05
Categorieën: Gast blogs, Sollicitatie en loopbaantips, Werkzoekenden

Reageer

Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABEL partners WinWinWerkt

Zoek en vind kandidaten

Voor kandidaten

Zet een nieuwe stap in je loopbaan. Maak gebruik van onze gratis dienstverlening.

Informatie kandidaten

Aanmelden bij WinWinWerkt.nl

Vacature Alerts instellen

Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram