U bent hier: Home >

Nieuwe ABU en NBBU CAO voor uitzendkrachten 2022

Ga je als uitzendkracht aan het werk na 3 januari 2022 dan gelden voor jou de nieuwe regels die zijn afgesproken met de vakbonden in de ABU CAO voor uitzendkrachten. De looptijd van deze nieuwe cao is van 17 november 2021 tot 2 januari 2023. Hierin zijn een aantal belangrijke wijzigingen opgenomen:

  • Inlenersbeloning meer gelijkwaardig

Het was al zo dat het loon en de overige arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten gelijkwaardig moeten zijn aan die van hun collega’s in dienst bij de inlener. Dit wordt op een aantal punten aangescherpt zodat er nog meer gelijkwaadigheid komt. Je kan denken aan: eenmalige uitkeringen zoals bv zorgbonus, thuiswerkvergoedingen.

  • Beter pensioen voor uitzendkrachten

]e pensioenopbouw start eerder en wordt opgebouwd over een groter deel van het inkomen.

  • Meer werkzekerheid voor uitzendkrachten

Er komt meer werkzekerheid voor uitzendkrachten. De duur van Fase A gaat van maximaal 78 weken naar maximaal 52 weken. Ook Fase B wordt korter en gaat van 4 naar 3 jaar. Het maximum aantal contracten van 6 blijft van kracht.

  • Inkomensgarantie arbeidsmigranten

Specifiek voor arbeidsmigranten komt er onder meer een inkomensgarantie voor de eerste twee maanden.

Werk je al als uitzendkracht dan lopen een aantal regels nog door volgens de vorige CAO. Er komt overgangsrecht voor lopende uitzendingen zodat uitzendbureaus tijd krijgen om zich op de nieuwe situatie aan te passen. Wil je meer weten? Ga naar de website van de ABU of vraag het uitzendbureau waar je voor werkt naar de wijzigingen en naar de nieuwe ABU en NBBU CAO voor uitzendkrachten looptijd tot 2 januari 2023.

Michal van DantzigDatum publicatie: 26-11-2021 12:16
Categorieën: Archief
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!