U bent hier: Home >

WinWinWerkt bestaat 5 jaar 'terugblik en vooruitblik'

Mijn persoonlijke verhaal van 5 jaar ondernemerschap met WinWinWerkt

Het 1e lustrum is bereikt. En daar ben ik best trots op want starten als 'werving selectie uitzendbureau' op het moment dat de arbeidsmarkt volledig op slot gaat (najaar 2011) is een uitdaging. Als ik terugkijk heb ik dit eerder positief dan als een tegenvaller ervaren.

Begrijp mij goed, ik had het niet voorzien toen ik van start ging. Als ondernemer ben je positief en het leek dat de economische crisis achter ons lag en de lang verwachte vergrijzing en ontgroening zijn (her) intrede zou doen op de arbeidsmarkt. Het bleek anders te zijn. De overheid ging bezuinigen, bedrijven waren door hun reserves heen en wie een baan had dacht er niet over om te verkassen. Je wist wat je had en die zekerheid gaf je niet snel op. Gevolg was dat er vrijwel geen vacatures in omloop waren. En dan heb je het als nieuwkomer zonder vaste opdrachtgevers best lastig.

Terugblik

WinWinWerkt ging van start met als specialisatie de arbeidsbemiddeling van 50plus werkzoekenden en 65plus werkzoekenden. Afkomstig van een uitzendbureau dat gepensioneerden bemiddelde, kende ik die markt goed en ik wist dat ook in economisch slechte(re) tijden gepensioneerden welkom zijn bij bedrijven. De reden waarom dat zo is kan je hier lezen... Uitzendbureau 65+ gepensioneerden. Het was gebruikelijk dat deze 'ouderen' uitzendbureaus ook 50plus werkzoekenden bemiddelden ondanks dat het over een totaal andere groep werknemers en soort banen (vacatures) gaat.

Omdat ik zocht naar mogelijkheden om WinWinWerkt te onderscheiden van de vele andere uitzendbureaus organiseerde ik o.a. meetups voor werkzoekenden. De gedachte hierbij was 'werkzoekenden kunnen elkaar helpen met hun relatienetwerk en hun ervaring'. Door de persoonlijke benadering van werkzoekenden kreeg WinWinWerkt al snel een goede naam in de regio Groot Amsterdam. Maar daar verdien je natuurlijk geen geld mee.

Ik werd lid van ondernemersnetwerken zoals Ondernemersvereniging Amstelveen en Business Network International BNI. Ik bleek een goede netwerker en voelde mij thuis in het MKB ondernemersgezelschap. Ik zag ook dat de toegevoegde waarde van werving en selectie dienstverlening voor MKB organisaties het grootst is. Deze organisaties hebben weinig ervaring met werving en selectie, beschikken niet over recruitmentsystemen en hebben er ook eigenlijk geen tijd voor. De directeur is bezig met zijn corebusiness en heeft niet een medewerker in dienst om dit goed te kunnen doen. Zelfs als de onderneming wat groter is en er wel een (interne of externe) HR medewerker is, dan beschikt deze nog niet over de systemen en processen die WinWinWerkt kan bieden. De crisis heeft dus de gelegenheid geboden om te ontdekken waar de behoefte ligt van MKB bedrijven en om dienstverlening te ontwikkelen waar WinWinWerkt deze werkgevers het beste mee kan helpen.

Op een gegeven moment dacht ik ook 'wat een onzin is dat leeftijd onderscheid'. Ieder mens is een unieke combinatie van talenten, persoonlijkheid en werkervaring. Het gaat erom dat er een succesvolle werkrelatie ontstaat waarbij de werknemer heel goed past bij wat de werkgever nodig heeft. Dus de propositie '50plus en 65plus werkzoekenden bemiddelen' heb ik afscheid van genomen. Overigens heb ik de overtuiging vastgehouden dat hogere leeftijd één van de redenen kan zijn om juist wel voor een werknemer te kiezen.

Vanaf dat moment is de propositie 'MKB werkgevers helpen die medewerker binnen te halen die maximaal waarde brengt aan de organisatie'. Dit klinkt misschien wat hoogdravend, maar het is wel de essentie van een succesvolle arbeidsrelatie. Voor gepensioneerden is het een iets ander verhaal. Leeftijd is hierbij niet bepalend maar de levensfase en de inkomenspositie (pensioen) wel. Dus WinWinWerkt heeft nog steeds als één van de specialismen 'de arbeidsbemiddeling van gepensioneerden voor flexibele bijbanen'.

Een uitstapje 'project-participatiewet'

In 2015 heb ik veel van mijn tijd en aandacht gestopt in het project WinWin-WerkWeb. Dit stond los van de activiteiten met WinWinWerkt. Deze activiteiten vallen nu onder WerkWeb.net.

Vanuit MKB werkgevers-perspectief met betrekking tot het functioneren van de arbeidsmarkt, zag ik een kans om iets substantieels te kunnen betekenen voor de samenleving en voor indivuele werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee kwam voort uit de voor WinWinWerkt ontwikkelde Talenten Etalage.

De Talenten Etalage is een combinatie van geavanceerde technologie, marketing, de netwerksamenleving (social media) en effectieve werkprocessen. Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt worden in de etalage gezet met hun 'anonieme' talentenprofiel. Werkgevers kunnen zelf hun kandidaten uitzoeken.  Als de werkgever belangstelling heeft voor één of meerdere kandidaten wordt de werkgever in contact gebracht met de sollicitatiebegeleider van de werkzoekende en kan wederzijds de wensen en mogelijkheden worden besproken. Als er dan nog steeds interesse is van twee kanten wordt een sollicitatiegesprek met de kandidaat geregeld. De kans dat op deze manier een succesvolle en duurzame werkrelatie ontstaat is vele malen groter dan zoals het nu in het algemeen gaat.

Het project legt een brugfunctie (samenwerking) tussen alle stakeholders 1. gemeente / UWV / Reintegratiebedrijven 2. werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en 3. werkgevers. Het project is binnengebracht tijdens het participatielab van de Gemeente Amsterdam. Helaas bleek het een brug te ver om tot samenwerking met de Gemeente Amsterdam te komen. En dat is nodig om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt bijeen te brengen zodat er iets te kiezen valt voor werkgevers.

blog_image:article_winwin_147514123257ecde70c5eb3.png:end_blog_image

Vooruitblik

Inmiddels staat een stevige organisatie en dan komt het moment dat je wil groeien. Je wilt de dienstverlening voor meer werkzoekenden en organisaties bereikbaar maken. Vanaf de start van WinWinWerkt is het de intentie geweest om te groeien door middel van franchise. Een netwerk zijn van zelfstandige ondernemers die de Visie, missie en kernwaarden van WinWinWerkt delen maar ook hun kennis, ervaring en arbeidsbemiddeling activiteiten. Met hetzelfde doel voor ogen 'uitstekende dienstverlening voor onze opdrachtgevers'.

En nu 5 jaar later is de 1e franchisenemer Gerrit Jan Hamers van start gegaan. Hier kan je meer over Gerrit Jan lezen en zijn contactgegevens... het team

De franchise is een manier om werkgelegenheid te scheppen voor mensen die net als ikzelf liever ondernemer zijn dan werknemer. Zij hoeven niet de 5 jaren weg te gaan die ik 'met heel veel plezier maar ook met vallen en opstaan' heb gelopen. Zij kunnen zo instappen en hun opdrachtgevers gaan voorzien van de allerbeste medewerkers. Interesse in de franchise? Neem contact met mij op.

Dit is ook een moment om mijn waardering uit te spreken voor de vele ontmoetingen die ik de afgelopen jaren heb mogen hebben met inspirerende mensen. Bij deze wil ik iedereen in mijn relatie-netwerk bedanken en zeg 'heel graag tot ziens'.

Michal van Dantzig, oprichter WinWinWerkt en WerkWeb.net.

PS. Wil je WinWinWerkt volgen dan kan dat op verschillende manieren. Wij hebben een Linkedin pagina en een Facebookpagina. Wij zijn te vinden op Twitter, Google+, Instagram en Pinterest. Een keer per maand per email ons nieuwsmedium WinWinWeetjes.

En natuurlijk kan je je inschrijven als werkzoekende en gebruik maken van onze gratis service Talenten Etalage.

Michal van DantzigDatum publicatie: 20-12-2017 10:14
Categorieën: WinWinWerkt nieuws
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!