U bent hier: Home >

5 tips: hoe schrijf ik een sollicitatiebrief die scoort?

Een goede sollicitatie- of motivatiebrief schrijven is naast een mooi cv maken is een belangrijke eerste stap in je sollicitatie. Met deze brief maak je jouw eerste indruk bij de werkgever of recruiter. Het  bepaalt of er een volgende stap komt. Je wilt de recruiter overtuigen dat je de beste kandidaat bent voor de functie waarnaar je solliciteert. Zorg ervoor dat jouw brief eruit springt en op positieve aandacht van de recruiter kan rekenen. Deze 5 tips voor je sollicitatiebrief van CVster.nl en WinWinWerkt.nl helpen je daarbij.

1. Schrijf je brief speciaal voor de vacature

Om te laten zien dat je interesse hebt in deze functie in het bijzonder, is het belangrijk dat je brief daar speciaal voor geschreven is. Veel sollicitanten sturen een standaardbrief mee met hun cv, terwijl recruiters dit met gemak herkennen en je sollicitatie op de ‘nee-stapel’ leggen. Het is niet overtuigend. Lees de vacaturetekst daarom goed door. Wat spreekt je aan en onderstreep de belangrijkste eisen. Leg in je sollicitatie- of motivatiebrief uit hoe jouw ervaring aansluit op deze eisen.

2. Schrijf een inhoudelijke, enthousiaste motivatie

Het gaat in je sollicitatiebrief vooral om twee dingen: aantonen dat je een geschikte kandidaat bent en dat je motivatie geloofwaardig is. Werkgevers en recruiters vinden motivatie erg belangrijk, maak dus duidelijk in je motivatie waarom je solliciteert. Als je weet wie de werkgever is (niet altijd het geval) verdiep je dan in het bedrijf en zoek aanknopingspunten. Motiveer waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken en laat zien dat je je in hen hebt verdiept. Schrijf enthousiast en met inhoud.

3. Benadruk je vaardigheden en kennis die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert

Overtuig de werkgever waarom juist jij uitgenodigd moet worden! Wat kun je toevoegen aan het bedrijf en waar liggen jouw kwaliteiten gerelateerd aan de functie? Neem hierbij niet letterlijk de termen uit de vacature over, maar laat concreet weten waarom je geschikt bent. Geef door middel van korte voorbeelden aan dat je aan de eisen voldoet en wijd hier niet te lang over uit. Dat komt in het sollicitatiegesprek. 

4. Zorg voor een strakke opmaak

Kies niet alleen voor een strak lettertype, maar zorg er ook voor dat je jouw tekst opdeelt in alinea’s die je scheidt met witregels. Zo is de brief beter te lezen en komt hij dus ook beter uit de verf! Maak gebruik van niet te lange zinnen: de brief moet wel prettig leesbaar zijn. Zorg voor niet te deftig taalgebruik. Uiteraard schrijf je jouw brief in formele stijl, maar hij moet niet oubollig overkomen. Spreek de lezer overigens wel altijd met u aan, tenzij je al met het bedrijf gebeld hebt en er getutoyeerd werd in dat gesprek. Je kan altijd beginnen met Geachte achternaam, beste voornaam. Dan stoot je niemand voor het hoofd.

5. Kort maar krachtig

Gebruik maximaal één pagina voor je sollicitatiebrief en wijd niet uit. Vermijd clichés en containerbegrippen. Vertel bijvoorbeeld niet dat je flexibel bent of van aanpakken houdt, maar laat dit blijken uit een kort voorbeeld. Vat aan het einde van je brief samen waarom je de meest geschikte kandidaat bent. Geef in je afsluiting weer dat je graag wordt uitgenodigd voor een gesprek of dat je vertrouwen hebt dat je kwaliteiten op de eisen aansluiten. Hier mag enthousiasme uit spreken, maar zorg wel dat je formeel blijft.

En natuurlijk is een goede motivatiebrief niets zonder een mooi en overzichtelijk CV. Met de templates van CVster is dat een makkie en springt jouw sollicitatie er nog meer uit. Bekijk de templates.

Wil je nog meer weten over hoe je een sollicitatiebrief schrijft die scoort? Lees dan ook dit uitgebreide artikel van CVster.nl.

blog_image:article_winwin_15948304165f0f2e50f00d0.jpg:end_blog_image

Michal van DantzigDatum publicatie: 15-7-2020 18:22
Categorieën: Sollicitatie en loopbaantips
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Voor werkgevers

Talent binnenhalen dat uitstekend past. In de functie én in de bedrijfscultuur.

Informatie werkgevers

LABELS | Diensten

Zoek en vind kandidaten

Gratis recruitment adviesgesprek

Voor kandidaten
Volg WinWinWerkt voor vacatures
Volg WinWinWerkt op LinkedIn Volg WinWinWerkt op Facebook Volg WinWinWerkt op Twitter Volg WinWinWerkt op You Tube Volg WinWinWerkt op Instagram Vind ons op google maps!